Moss Sjømannsforening er en forening for aktive og tidligere sjøfolk, sjøfartsinteresserte personer som er eller har vært knyttet til maritimt virke og personer som har gjort en stor innsats for foreningen.

Vi møtes til medlemsmøter og spiseaftner hvor det serveres skipskost slik sjøfolk er vant til. Vi har medlemsmøter 1. gang pr.mnd. Vanligvis på onsdager.

Vi tilbyr også våre lokaler for utleie. (Ta kontakt med Odd Felle på mobilnr: 91 56 71 10)

Tett på Maskinsjef

Heine Hansen ble født 31. desember 1926 i Tønsberg. Fullførte 6 år av folkeskolen på Nøtterøy uten for Tønsberg, det siste år på folkeskolen gikk han i Moss. Familien Hansen bestod av far, mor og 4 søsken, 3 gutter og en jente. Heine Hansen mistet sin mor da han gikk i 4 klasse på folkeskolen, hun ble bare 36 år.
Da Heines far begynte på hvalfangst, flyttet familien til Moss.

Til sjøs.
Etter endt folkeskole, tok Heine hyre som dekksgutt på Bastøferga i 1940, 14,5 år gammel. Han likte ikke dekksarbeide noe særlig godt, han syntes det å banke maling på skutesida var ganske så meningsløst, han spurte om han kunne få jobbe i maskinen istedenfor og det fikk han. Etter tiden (1.år) på Bastøferga, ble han med sin onkel på snurvafiske i Oslofjorden.

I 1944 begynte han som læregutt uten kontrakt på Moss Værft, hvor han ble til 1949, bare avbrutt av verneplikten ved Luftforsvaret/RE- avdelingen(reparasjon og ettersyn) på Gardermoen.

Etter endt tid på Moss Værft og verneplikt mønstret Heine ut som motormann på Trianon tilhørende Tønsbergrederiet Wilh. Wilhelmsen, bygget i 1925.
Heine var for sent ute med sin søknad til maskinistskolen, så han tok hyre som motormann på M/T Beau, tilhørende rederiet Bjørn Bjørnstad i Moss. Han var på denne i 6 mnd., da kom han på maskinistskolen i Tønsberg. Da han var ferdig med skolen, tok han hyre på Tourcoing, Wilh. Wilhelmsen, som 3. maskinist, var på denne 1 år. Deretter mønstret han på Tungus som 2. maskinist, denne båten gikk på Østen og Statene.
Etter denne mønstret han en hjemreisebåt som het Tugela, han ville hjem for å ta resten av maskinistskolen. På denne tiden ble han også gift med Borgny Bakke fra Trysil, en messejente han hadde truffet på en av båtene han hadde vært. De ble gift i Tønsberg Domkirke i 1953. Det ble husbygging i Rygge, et hus han fremdeles bor i. De fikk tre barn, 2 jenter og en gutt.
Etter husbygging og giftemål mønstret han på Felice som 2. maskinist, dette var en svensk båt, for øvrig den første svenske båt som ble bygd i Norge)Sarpsborg) etter krigen.
Etter dette seilte han som maskinsjef både på norske og svenske båter.
De siste årene som sjømann hadde han på Bastøfergene som maskinsjef. 

IMG 0779
Slepebåten Hast

IMG 0782
Maskinsjef Heine Hansen

Etter at Heine gikk av med pensjon, gikk han og en kamerat til innkjøp av en Slepebåt ved Ruggen3, denne ble senere døpt om til Hast. De hadde flere slepeoppdrag i Oslofjorden i mange år.
Heine Hansen var også medlem i Moss Sjømannsforening i mange år. Han har lagt ned mange timer av sin fritid med å jobbe i foreningen.
På den 32. Ordinære Generalforsamling i Moss Sjømannsforening i 2011 ble Heine Hansen utnevnt til Æresmedlem som takk for all innsats han lagt ned i foreningen, han er fortsatt aktiv i foreningen. 


Del denne siden:

Del på Facebook Del på Twitter

Moss Sjømannsforening

Strandgaten 21
1531 Moss

Kontakt:

Telefon: 91 00 84 66
Kontaktskjema

 
Innhold © Moss Sjømannsforening. Webdesign ©2013-2022 Web Norge